Ga naar de inhoud

Het grondwaterpeil in Enschede staat erg hoog. Daardoor kan wateroverlast in de kelder of in de kruipruimte ontstaan. We begrijpen dat dit erg vervelend voor je is. Helaas kunnen we hier op dit moment niets aan doen. Het heeft geen zin om de kelder leeg te pompen, omdat het grondwater direct weer terug komt.

Je kunt het wel melden op info@onshuis.com. Dan weten we welke kelders niet waterdicht zijn. Op basis van de meldingen en het risico op herhaling, bepalen we welke maatregelen er in de toekomst nodig zijn.

Komt de wateroverlast door een gesprongen waterleiding of lekkage bij de doorvoer van de waterleiding in de muur? Neem dan contact op met Vitens.

Meest gestelde vragen:

  1. Kan het grondwater vanuit de kelder de woning binnenstromen?

Die kans is erg klein. Het vloerpeil van woningen ligt normaal gesproken altijd 20 tot 30 centimeter hoger dan de straat. Als er in theorie sprake zou zijn van een grondwaterstand hoger dan het straatpeil, dan komt het grondwater dus eerst daar omhoog. Via straatputjes wordt dat grondwater dan eerst afgevoerd.

  2. Waardoor houdt de keldermuur het water niet tegen?

Doordat het grondwater hoog staat, drukt het tegen de muren en de vloer van de kelder. Soms zitten hier zwakke plekken in. Bijvoorbeeld in de naad tussen de muur en de vloer. In oud beton kunnen ook kleine scheurtjes zitten. En stenen kunnen poreus zijn geworden. Door de zwakke plekken kan water in de kelder stromen.

  3. Is het alleen grondwater of kan het ook rioolwater zijn?

Als er sprake is van wateroverlast in een kelder, dan is het in de meeste gevallen grondwater. Meestal meten we in Enschede vooral hoge grondwaterstanden in de maanden januari, februari en maart. In 2023 was de zomer nat. En ook in de maanden oktober en november is heel erg veel regen gevallen. Daardoor zijn de grondwaterstanden in heel Enschede nu al erg hoog. Dit blijkt ook uit de vele meldingen van grondwateroverlast. Het water komt door de bodem en door zwakke plekken en is daardoor meteen gefilterd. Meestal ziet het er helder uit.

  4. Kan er water vanuit een wadi in mijn kelder lopen?

Nee. Wadi’s worden aangelegd om regenwater op te vangen, waarmee grondwater in de droge zomerperioden wordt aangevuld. In de winter hoeft dat niet. Dan staat het grondwater hoog genoeg. Daarom wordt onder de wadi’s in Enschede drainage aangelegd, die juist ook te hoge grondwaterstand kan verlagen.

  5. Wie vergoedt de schade aan mijn spullen die in de kelder stonden?

Hiervoor moet je bij je verzekeraar zijn. Of je een vergoeding krijgt, is afhankelijk van de inboedelverzekering.