Overlast melden
Je kent het vast wel. Jij en je buren horen af en toe geluiden van elkaar. Dat is vrij normaal, jullie wonen nou eenmaal dicht bij elkaar. Dat je soms leefgeluiden van elkaar hoort is niet zo erg. Het wordt vervelend als jij in je eigen woning of woonomgeving echt last hebt van het geluid of gedrag van buren. Dat veroorzaakt namelijk spanningen waardoor je woonplezier bederft. En als er eenmaal spanningen zijn, kom je vaak moeilijk tot een oplossing.
Wij spreken van overlast als je niet meer prettig woont door toedoen van buren. Hierbij gaat het dus niet om situaties die af en toe voorkomen, maar om overlast die je regelmatig of de hele tijd ervaart. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, stankoverlast, ruzie over tuin of grond, overlast van huisdieren, rommel in het trappenhuis of rommel in het plantsoen.
Praten als oplossing!
Als jij regelmatig of de hele tijd overlast ervaart van je buren, bespreek dit dan eerst samen met jouw buren en probeer samen een oplossing te vinden.
Ga snel naar:
Veelgestelde vragen
Maak vriendelijk contact met je buren en blijf rustig. Vertel hen waar je last van hebt en vraag of ze willen helpen de overlast te verminderen. Vaak weten buren niet dat ze overlast veroorzaken. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om rustig te blijven, maar boos worden helpt meestal niet. Je buren kunnen geïrriteerd raken als je boos wordt of meteen de politie, gemeente of een andere instantie inschakelt. Daarom is het beter om eerst zelf met je buren te praten en samen een oplossing te zoeken.
Lukt het niet om samen met je buren een oplossing te vinden, dan kun je de overlast melden bij Ons Huis. Doe dit wel schriftelijk. Dat is belangrijk omdat we de melding graag bewaren. In ons portaal staat hiervoor een formulier
Mailen mag ook, info@onshuis.com. In dat geval hebben wij meerdere gegevens nodig:
- Je naam, adres en telefoonnummer (Anonieme klachten behandelen wij niet)
- Het adres en eventueel de naam van de persoon die de overlast veroorzaakt
- Waar je last van hebt. Het is belangrijk dat je dit zo concreet mogelijk beschrijft
- Wanneer de overlast is begonnen en hoe vaak je er last van hebt
- Of je zelf al hebt geprobeerd de overlast te stoppen en hoe je dit deed
- Of er meer buren zijn die overlast ervaren. Als dat zo is, vraag hen dan ook de overlast schriftelijk te melden
Anonieme klachten behandelen wij niet. Weet dat wij overlastmeldingen gebruiken in een eventuele juridische procedure.
Je mag Buurtbemiddeling bellen als er sprake is van geluidsoverlast, pesterijen en intimidatie, ruzie over tuin en grond, overlast kinderen, overlast huisdieren, schelden en roddelen, stankoverlast, vuilnis en rommel, parkeeroverlast en discriminatie.
Buurtbemiddeling
In sommige situaties mag je Buurtbemiddeling inschakelen. Dat kan bij geluidsoverlast, stankoverlast, tuin- en grondgeschillen, overlast van huisdieren, rommel in het trappenhuis of rommel in het plantsoen. In deze situaties mag je zelf Buurtbemiddeling bellen.
Buurtbemiddeling is een organisatie die samenwerkt met de corporaties, de gemeente en de politie. Ervaren deskundigen helpen bemiddelen in conflicten tussen buren en wijkbewoners. De bemiddelaars zijn onpartijdig en vellen geen oordeel. Buurtbemiddeling heeft een geheimhoudingsplicht. Soms vraagt Buurtbemiddeling aan ons om de bemiddeling samen op te pakken. In dat geval organiseren we een gesprek met alle betrokkenen.
Op de site van Buurtbemiddeling Enschede vind je meer informatie. Oh ja, ook belangrijk: Buurtbemiddeling is gratis.
Op www.problemenmetjeburen.nl vind je algemene informatie over de tien meest voorkomende burenproblemen en tips.
Wanneer is Buurtbemiddeling niet geschikt?
Buurtbemiddeling kan niet helpen als er sprake is van buitensporige agressie, conflicten rond alcohol en drugsverslaving, crisissituaties, conflicten binnen een familie, psychiatrische problematiek, lopende rechtsprocedures, multiproblematiek en slepende conflicten. Neem in dat geval contact op met ons.