Huur opzeggen
Veelgestelde vragen
Ga je verhuizen? Bij ons geldt een opzegtermijn van één maand. Je kunt de huur opzeggen via het formulier in het klantportaal. Je mag ook een mail sturen naar verhuur@onshuis.com of langs de balie komen tijdens kantooruren.
Nadat je de huur hebt opgezegd, nemen wij contact met je op om afspraken te maken voor de voor- en eindopname van de woning. Zodra we alles hebben geregeld, sturen we je een officiële bevestiging van je huuropzegging per mail.
Let op: de einddatum moet altijd op een werkdag vallen en mag niet in het weekend zijn.
Houd er rekening mee dat een huuropzegging definitief is. Nadat wij je opzegging hebben ontvangen, bieden we de woning opnieuw aan voor verhuur.
Bij het opzeggen van je huurcontract maken we afspraken voor een vooropname en een eindopname. Tijdens de vooropname bespreekt de technisch consulent hoe de woning moet worden opgeleverd en welke zelf aangebrachte voorzieningen mogen blijven. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd en per e-mail verstuurd.
Tijdens de eindopname, meestal op de laatste dag van de huurovereenkomst, controleert de technisch consulent of je aan de afspraken hebt voldaan. Als dat niet zo is, zorgt Ons Huis voor de nodige aanpassingen en brengen we de kosten bij jou in rekening. Zie hier de checklist huuropzegging. Na de eindopname is de huurovereenkomst beëindigd en kun je geen reparaties meer uitvoeren of spullen ophalen.
Ja, bij de eindopname moet je alle sleutels, inclusief die van de schuur/berging, postkast of poort, inleveren. Voor ontbrekende sleutels brengen wij kosten in rekening.
Zodra de eindopname is afgerond, is de huurovereenkomst beëindigd. Je ontvangt van ons een eindafrekening voor eventueel teveel of te weinig betaalde huur en eventuele schade in de woning. Afhankelijk van de situatie krijg je geld terug of moet je nog geld betalen. De brief met de eindafrekening ontvang je meestal binnen twee weken na de laatste huurdag.
Heb je servicekosten betaald voor algemene ruimten, zoals voor schoonmaak, groenonderhoud en elektrakosten? De servicekosten rekenen wij pas met je af nadat alle kosten van januari tot en met december bekend zijn. De door jou betaalde voorschotten worden dan verrekend met de werkelijke kosten. Je ontvangt een afrekening over het verschil. Hiervoor hebben wij de tijd tot juli van het volgende jaar.
Voorbeeld: Als je huur eindigt op 31 maart, ontvang je uiterlijk in juni van het volgende jaar een afrekening van de servicekosten die je hebt betaald voor de maanden januari tot en met maart.
Heb je via de servicekosten een bedrag betaald aan stookkosten? Dan wordt jouw verbruik pas berekend na afloop van het stookseizoen. Dit loopt van januari tot en met december. De door jou betaalde voorschotten worden dan verrekend met de werkelijke kosten. Je ontvangt een afrekening over het verschil. Hiervoor hebben wij de tijd tot juli van het volgende jaar.
Voorbeeld: Als je huur eindigt op 30 september, ontvang je uiterlijk in juni van het volgende jaar een afrekening van de stookkosten die je hebt betaald voor de maanden januari tot en met september.
Nee, je mag je sleutels niet inleveren op ons kantoor. Tijdens de eindopname geef je de sleutels aan onze opzichter. Bij de vooropname geeft de opzichter aan hoeveel sleutels je moet inleveren (inclusief eventuele sleutels van de schuur, berging, postkast of poort).
Ja, bij het verlaten van de woning neem je zelf de meterstanden op. Deze meterstanden geef je zelf door aan je energieleverancier.
Een zelf aangebrachte voorziening (ZAV) is iets wat je zelf hebt veranderd in je woning. Voor deze voorzieningen geldt het volgende:
- Heb je iets veranderd wat technisch niet in orde is, of wat niet past bij ons huurbeleid? Dan moet je de ZAV verwijderen.
- Heb je iets veranderd of aangebracht en eindigt je huurcontract? Dan moet je de voorzieningen verwijderen en de eventuele schade herstellen. Dit geldt niet als de voorzieningen worden overgenomen door Ons Huis of door de volgende huurder.