Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

 

Als je de woning wilt accepteren en je hebt alle gegevens van jou en je eventuele medehuurder ingeleverd via WoningHuren.nl, dan beoordelen we of de woning voor jou passend is. Ook kijken we of de toewijzing voldoet aan de wettelijke regels. Soms kom je met je medehuurder naar ons kantoor voor een verhuurgesprek. Na afloop is meestal meteen duidelijk of je de woning kunt huren.

Als we de woning definitief toewijzen, maken we een afspraak voor het ondertekenen van de huurovereenkomst en de sleuteloverdracht.

  1. Online Je kunt je inkomensverklaring online aanvragen via Mijn Belastingdienst. Je moet dan inloggen met je DigiD. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
  2. Telefonisch Je kunt je inkomensverklaring telefonisch opvragen bij de Belastingdienst. Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat je de inkomensverklaring krijgt. Het opvragen van de verklaring is gratis en kan via 0800 0543. Houd je Burgerservicenummer bij de hand.

Let op: Vraag je inkomensverklaring op tijd aan. Je hebt de inkomensverklaring nodig als je een woning wilt accepteren. Door de inkomensverklaring op tijd aan te vragen, voorkom je dus dat je een woning niet kunt accepteren.

Wanneer wij je een woning aanbieden en je deze wilt accepteren, heb je een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. Je kunt het uittreksel uit het bevolkingsregister aanvragen bij de gemeente waar je op dat moment woont. (via de website van de gemeente of aan de balie van het gemeentehuis). Geef aan bij het aanvragen dat je het uittreksel nodig hebt voor een nieuwe huurwoning, zodat de juiste informatie vermeld wordt. 

Wij raden je aan om het uittreksel uit het bevolkingsregister direct aan te vragen als je gaat reageren op woningen. De gemeente heeft namelijk enkele werkdagen nodig om het uittreksel naar je op te sturen. Als je het uittreksel op tijd hebt, voorkom je dat je een woning niet kunt accepteren. 

Let op: er zijn ook andere bedrijven die een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen regelen. Deze bedrijven vragen een bedrag voor de bemiddeling. Dit betekent dat je bij de balie van het gemeentehuis alsnog een bedrag voor het uittreksel moet betalen. Wij raden je af om zo'n bedrijf in te schakelen, omdat dat extra kosten voor je oplevert.

Hebben wij je een woning toegewezen? Dan kan het zijn dat wij je uitnodigen voor een verhuurgesprek. Tijdens zo'n gesprek bespreken wij of de woning bij je inkomen en persoonlijke situatie past. Je kunt ook al je vragen over het huren van een woning stellen tijdens het gesprek.

Je krijgt de sleutels van de woning, nadat je het huurcontract hebt getekend en de eerste huur ter plaatse hebt betaald met pin.

Heb je schade? Dan is het fijn als je verzekerd bent. Je hoeft dan vaak niet zelf te betalen voor de schade. Welke verzekeringen heb je nodig?

Wel nodig: inboedelverzekering (als je schade hebt aan je spullen/inboedel) Met een inboedelverzekering verzeker je je spullen in de woning, zoals je meubels of vloerbedekking. Je bent met deze verzekering verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, lekkage of inbraak.

Wel nodig: aansprakelijkheidsverzekering (als je schade maakt bij een ander) Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als jij, je partner, je kind of je huisdier schade maakt bij een ander. Deze verzekering is niet verplicht. Met de aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je kosten voor gemaakte schade zelf moet betalen.

Niet nodig: opstalverzekering (als je schade aan de woning hebt) Je hebt geen verzekering nodig voor schade aan je woning. Daarvoor zijn wij al verzekerd. Wij zijn namelijk de eigenaar van de woning. Je betaalt wel zelf voor schade aan de woning die door je eigen schuld is ontstaan.

Niet nodig: glasverzekering (als je schade hebt aan het glas van de woning) Je hebt geen glasverzekering nodig. Wij hebben die namelijk al afgesloten. Je betaalt daar elke maand een klein bedrag voor. Dit bedrag staat onder de servicekosten in je huurcontract. Heb je glasschade, zoals een gebroken ruit? Neem dan telefonisch contact met ons op via 053 48 48 900. Wij helpen je graag.

Bijna altijd moet je zelf leveranciers voor gas, water en elektra regelen. Heb je al leveranciers, omdat je nu ergens anders woont? Geef dan alvast je verhuizing door. Heb je nog geen leveranciers? Kies dan alvast je leveranciers. Zorg dat je dit uiterlijk vijf dagen na de oplevering van de woning hebt geregeld. Zo kom je niet zonder gas, water en elektra te zitten.

Let op: Huur je een woning die is aangesloten op stadsverwarming? Meld je dan aan bij Ennatuurlijk 085 273 45 55

Elke maand betaal je een voorschot voor stookkosten aan Ons Huis omdat dit een groot deel van je maandelijkse woonlasten is. Door te weten hoeveel energie je verbruikt, kun je bewuster stoken en meer energie besparen. Dit is handig voor jou! Jouw energieverbruik wordt gemeten door Techem Energy Services of door Ista Nederland, afhankelijk van het wooncomplex waarin je woont. Je kunt je verbruik inzien met de energiecoach van Techem of via het webportal van Ista. We leggen je graag uit hoe dit precies werkt. Lees meer over de energiecoaches op mijnted.nl van Techem of op mijninsta.nl van Ista.

Voor alle informatie over zonnepanelen:

Website Ons Huis - Samen Duurzaam

Wil je graag van woning ruilen met een andere bewoner? Dat kan soms, ook als de bewoner huurt bij een andere woningcorporatie. We vragen je om een schriftelijke aanvraag in te dienen, ondertekend door jou en degene met wie je wilt ruilen. Let op: de woningen moeten van dezelfde kwaliteit en huurprijs zijn. Ook moeten jij en degene met wie je wilt ruilen minimaal één jaar op het huidige adres wonen. Daarnaast moeten beide partijen ingeschreven staan als woningzoekende op WoningHuren.nl. Het aanvraagformulier voor woningruil vind je hiernaast.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, volgt er een inspectie voordat de huur van beide woningen wordt opgezegd. Tijdens de inspectie wordt de staat van de woningen beoordeeld. Is alles in orde? Dan wordt de huur opgezegd. Het contract voor de nieuwe woning gaat dan in vanaf de eerste dag van de volgende maand.

De voorwaarden voor woningruil vindt u hier op de website van WoningHuren.nl